Szennyvíz – vírus – ivóvíz???
Egy hozzánk eljuttatott kérdés:
"Egy gondolat motoszkál a fejemben és nem tudok rá választ találni. Azt mondják, hogy a szennyvíz vizsgálatából következtetnek a vírus terjedésére. Nagyon sok he-lyen a víz tisztított felszíni vízből kerül a csapba. Elegendő-e az adott fertőtlenítés a vírus elpusztításához? Mert, ha nem???? Forralt vizet szabad csak inni. Ha valakinek van tudása ezzel kapcsolatban nyugtasson meg!"
Az ÉTV szakembereinek válasza:
"Erről a kérdésről különböző cikkekben, egyetemi szakcikkekben, külföldi sajtómegjelenésekben lehet olvasni. Az eddigi tapasztalatok és kutatások szerint a koronavírus részecske burka nagyon érzékeny a külső hatásokra, hőmérsékletre, vegyszerekre, így a vírus többnyire nem képes életben maradni a szennyvíz közegben. Csupán a vírus örökítőanyagát (RNS-ét) lehet kimutatni belőle, amely önmagában nem képes fertőzni. Vagyis nagyon kevés az esélye annak, hogy valaki természetes (felszíni, vagy felszín alatti) vizek közvetítésével találkozzon a koronavírussal.
Fentiek alapján az értelmezésemben, ha esetleg a szennyvíztisztítás során, majd ezt követően a természetes vízben is még egyben maradna néhány vírus részecske, a felszíni vízkivételt követően a víztisztítást, valamint az ivóvízrendszerben alkalmazott fertőtlenítőszerekkel való találkozás után már biztosan nem. Nagyon kevés az erre vonatkozó kutatás, viszont amilyen írásos anyagok rendelkezésre állnak, azok nem vésztjóslóak."
Köszönjük a szakszerű tájékoztatást!