Komposztáljunk bátran!
Tavaly ősszel már írtam arról, hogy a sok lomb legjobb „eltakarítási módja” a komposztálás.
Kettő az egyben tevékenység ez, hiszen így eltűnik a lehullott levél, cserébe pedig olyan földet kaphatunk, ami remek tápanyag utánpótlást kínál növényeinknek.
A komposzt azonban jóval több lehető-séget nyújt annál, minthogy csupán a le-hullott falevelek gyűjtőhelye legyen. Egész évben szolgálhat minket és a környezetünket. Szakértők szerint évente fejenként 450 kg hulladékot ter-melünk. Ennek 30%-a olyan szerves anyag, ami mehetne akár a komposztba is.
Mi minden kerülhet/kerülhetne bele?
- Mindenféle zöldség és gyümölcs levágott vagy nem ehető része.
- Kávé- és teazacc.
- Szobanövények elszáradt, levágott részei.
- Virágföld.
- Kisállat alatti alom.
- Selyempapír, tojásos doboz. (feldarabolva)
- Gyapjú, pamut és len is kis mennyiségben, jól feldarabolva.
- Fűnyesedék, gyomok, elszáradt virágok, lehullott gyümölcs.
- Összeaprított gallyak, fűrészpor.
Az ideális az, ha mindezek vegyesen kerülnek bele. A jó komposztba éppúgy szüksé-gesek a nitrogén tartalmú (vizesebb) adalékok (pl. a fűnyesedék), mint a szén tartalmú (szárazabb) adalékok (pl. a faforgács). A jó komposzt keverékben nem rothadnak az elemek, hanem korhadnak.
Honnan lehet tudni, hogy jól csináljuk?
- Hő termelődik a komposztban, ami akár 60 fok is lehet.
- Élővilága lesz, szép kövér gilisztákkal.
- Nem büdös.
- Tapintásra nem vizes, sáros, csak földnedves (mint egy kicsavart szivacs).
Szorgos gyűjtőmunkák első eredménye 4-6 hónap múlva jelentkezik. A kb. 6 hónapos komposztot, friss komposztnak hívjuk. Tele van tápanyaggal és jó szolgálatot tesz a talaj felszínére szórva, de a gyökerek számára még túl erős. A türelmesen kivárt kb. 1 éves komposzt azonban már érettnek minősül, így kirostálás után mindenhova be-kerülhet, pl. a balkonládákba is.
Végezetül néhány jó tanács:
- A komposztláda aljára faaprítékot tegyünk, hogy alulról levegőzni tudjon.
- Rétegenként tegyünk rá valamilyen földet, mert ez serkenti a lebomlást, táp-anyagot visz a komposztba és az esetleges kellemetlen szagokat is lefojtja.
- Ne tegyünk bele beteg növényeket, vagy felmagzott gyomokat.
- Az apróbbra vágott nyesedékek gyorsabban bomlanak.
- Ha szuper komposztot akarunk, akkor 4-6 hetente érdemes átforgatni.
- Aki még jobban el szeretne merülni a komposztálás rejtelmeiben, annak aján-lom a www.komposztalj.hu oldalt.
Mindenkinek eredményes komposztálást kívánok!
Dr. Horváth Gyöngyi